Menu

Pályaorientációs nap a Zsolnay Szakgimnáziumban

Tudásvágy – önbizalom – kitartás –ez vezet a sikerhez, hangzik a Pécsi SZC Zsolnay Vilmos Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának jelmondata. A tavaly óta új néven működő iskola ezt komolyan is veszi és diákjait a választott szakma szeretetére, az iránta való elhivatottságra neveli, ösztönzi őket a tudás, az ismeretek folyamatos megújítására. Ennek szellemében került sor okt. 5-én nagyszabású pályaorientációs rendezvényükre.

 A kereskedelmi, vendéglátóipari és turisztika ágazatok nappali tagozatos diákjai előadásokat hallgattak szakmájukhoz tartozó területeken, üzemlátogatásokon és kirándulásokon vettek részt. Előadások hangzottak el többek között az adózásról, a fogyasztóvédelemről, egészséges táplálkozásról, sörről, a gyakornok programokról, a nagykereskedelem működéséről. Élménybeszámolókat hallgathattak Brunner Attilától és Kosztolányi Zoltántól (az iskola szakácsoktatójától) az erfurti szakácsolimpiáról, vagy például a külföldi cukrászati hagyományokról, a vendéglátás szépségeiről. A programban szerepeltek pincelátogatások, sörgyár, kereskedelmi egységek megtekintése, szállodalátogatások. A diákok nagyon élvezték, hogy vevőktől elzárt területekre is bejuthattak.

 

A turisztika ágazat osztályai hobbiturizmus témában különböző helyszíneken jártak, gyűjtöttek információkat és élményeket, melyeket aztán okt.16-án prezentációs nap keretében kisfilmben mutatnak be egymásnak. Barlangászat, kerékpározás, lovaglás, fotózás színesítette a napot.

A program zárásaként Csötönyi Norbert –az iskola egykori tanulója – tartott szórakoztató mixerbemutatót az érdeklődőknek.
Fontos, hogy lássák a diákok a szakmáikban rejlő lehetőségeket, a szépségeket és nehézségeket is. A megosztott tapasztalatok, a saját élmények erősen kihatnak arra, hogy hányan fognak eredeti szakmájukban maradni, látnak-e perspektívát, fejlődési és karrier lehetőséget szakmájukban. Az iskola feladata az is, hogy megmutassa a lehetőségeket. Különösen kedves és hatásos, ha volt diákok mesélnek, vezetik körbe a tanulókat, előjönnek régi élmények, sztorik az iskoláról. Mindez a közösséghez tartozást is erősíti a fiatalokban.

„Nagyon jó volt látni, hogy megfelelő kitartással és tudással mennyi mindent el lehet érni a szakmában. Úgy gondolom mindenkinek felkeltette a figyelmét. Engem pozitív irányban ösztönzött, örülök, hogy a szakács szakmát tanulom.” – írta az esemény egyik programjáról beszámolójában Csirke Lívia tanuló. Ha mindenki hasonló élményekkel tért haza, elérte a pályaorientációs nap a célját.
A középiskolai pályaorientáció feladata a pályán tartás, szakirányú továbbtanulások segítése. Ugyanakkor az iskola pályaorientációs feladata a nyolcadikosok megcélzása is, hogy meggyőzze őket a szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzések előnyeiről. E feladat szellemében is folyik a munka.

Október 11-én általános iskolai osztályfőnököket láttak vendégül. A program különlegességét adta, hogy a tájékoztató előtt ellátogattak a Székesegyház Szt. Mór kápolnájába (amit turisták nem látogathatnak), idegenvezető diákok vezették körbe a kis csapatot a Jakovali Hásszán dzsámiban, kóstolót kaphattak a résztvevők az iskolában készült törökös teasüteményekből. A tájékoztató során megmutatták a gyakorlati oktatások helyszíneit, közvetlen és kötetlen formában beszélgethettek a lehetőségekről.

A turisztika terület megkedveltetésére „Utazz velem” címen online vetélkedőt hirdetnek. Sokan nem tudják, hogy az iskola kéttannyelvű turisztikai képzése nagyon jó lehetőség a jó tanuló diákoknak: a kéttannyelvű érettségi bizonyítvány, a felsőfokú nyelvvizsga ingyenes megszerzésének lehetősége mellett a végzősök szállodai recepciós OKJ szakmát is szereznek. Plusz pontokat jelentő papírok ezek, melyek megkönnyítik az egyetemekre való bejutást. Ráadásul egy év alatt további OKJ szakma szerezhető (idegenvezető, turisztikai szervező, értékesítő). Ez utóbbi valamennyi ágazati szakgimnáziumi képzésre igaz. Nem csak érettségit, hanem mellette szakmát is szerezhetnek a tanulók.
Az érdeklődő diákokat okt.19-én és nov.21-én várják 15:00 órától az iskolai nyílt napokon, ahol bemutatkoznak az egyes ágazatok, szakmák, a tervek szerint interaktív, játékos programok keretében.

Free Joomla Lightbox Gallery